Blama a Vasfüggöny túraút mentén - IX. Vasfüggöny túra

A trianoni békediktátum 100. éves évfordulójáig (2020. június 4.) kiadvány, film és kiállítás formájában fel kívánjuk dolgozni a Történeti Magyarország területén az utolsó száz évben bekövetkezett határváltozásokat - melyek a fenti térképen láthatók - és ezek helyszíni bejárásának lehetőségeit. Országhatártúra (OHT) címmel mozgalmat indítottunk, aminek keretében elhatároztuk, hogy például a nagysikerű Országos Kéktúra (1938-ban avatták fel), vagy például a második világháborús Árpád-vonal felderítésének mintájára fel kell fedeznünk, a közlekedési lehetőségeket fel kell mérnünk, és ki kell alakítanunk az Országhatártúrát. A feldolgozás 2016-ban megindult a Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken is. Ez évben kívánjuk indítani a nyugati határvonalak feldolgozását. Ezért megörültem, amikor olvastam az interneten, hogy kilendszer is meghírdették a Vasfüggöny túraút Sopron környéki bejárását. Mi családilag kétnapos bejárást dolgoztunk ki, pénteken délelőtt megnézzük Felsőcsatráron a Vasfüggöny működését szemléltető múzeumot, délután pedig tanulmányozzuk a Velemben létrehozott Vasfüggöny látogatóközpontot. Szombati programként pedig végigjárjuk, végigfényképezzük Sopron környékén a Vasfüggöny túrautat.

A KIÍRÁS SZÖVEGE:

IX. Vasfüggöny túra, 2017. június 17.
A Vasfüggöny túraútvonalat a berlini falútvonal mintájára az Európai Parlament kezdeményezésére az egykori keleti blokkot a Nyugattól elválasztó vasfüggöny nyomvonalán alakították ki, amely a Fekete-tengertől a Balti-tengerig húzódik. Ennek egy szakasza halad át Sopronon is. Fedezze fel az egykori határsávot!
Immár 9. alkalommal rendezik meg Sopron és környékén a Vasfüggöny túrát, melyre szeretettel meghívnak minden olyan természetkedvelőt, aki szívesen fedezné fel a határmenti szögesdrót útvonalát. A túra érinti az Ottó- és Ferenc barlangot, a Páneurópai Piknik Emlékparkot, a Mithrász Szentélyt, olyan egykori elzárt területeket, ahol a madár sem járt!

Időpont:  2017. június 17.
Helyszín: Sopron
Információ:  turizmus.sopron.hu

Táv hossza: 27 km

Útvonal: Hotel Sopron, - Tómalom út, - Nemeskúti út, - Fertőrákos, Fő utca, - Nyomsáv, - Mithrász szentély, - Páneurópai Piknik Emlékhely, - Dudlesz Erdő, - Hubertusz turistaház, - Ó Hubertusz kilátó, - Tercia parkoló, - Koronázó domb, - Hotel Sopron

Regisztráció: 7.30 – 8.00

A MEGVALÓSULÁS:

Reggel negyed nyolckor jelentkeztem a Sopron Hotel portaszolgálatánál, ahol a szolgálatban lévő hölgy nagy meglepetésünkre kijelentette, ő nem hallott az idei Vasfüggöny túráról. A takarítónő megjegyezte, hogy évek óta innen indul a túra, és sokan szoktak részt venni rajta, de most nincs itt senki a szervezők közül. Már ki kellett volna készíteni az asztalt és a székeket a regisztrációhoz. A recepciós hölgy az interneten hamar megtalálta a felhívást, és mondta: felhívok néhány személyt és érdeklődöm. Felhívta a kolleganőjét, a Tourimfort Irodát stb. Senki nem tudott neki információt adni. Végre kiderítette, hogy a szervező, Fücsök Károly - állítólag - időközben vasárnapra Sünkupát szervezett, mely az Alsó-Lövéri Sportsörözőtől indul, így a kilencedik (!) Vasfüggöny túrát nem csinálja.         Értetlenül álltunk e tény előtt, mivel ezt ki kellett volna írni minden felhívásba, hogy elmarad, de még okosabb lett volna, ha valaki mást kér meg a június 17-ei túra végigvezetésére. Sokan tudhatták, mert a szokásos nagyobb létszám (30-35 fő) helyett "mindössze" kilencen jöttünk el, heten Sopronból és környékéről, ill. mi ketten Budapestről. A helyiek közül négyen elndultak, hogy önállóan bejárják az útvonalat, mi, többiek pedig elszéledtünk. A Sopron és környékéről összejött "túrázókról" készítettem egy képet dokumentáció céljából.

 Ma reggel újra megnéztem a felhívást, sok helyen természetesen szerepel a konkrét időpont, de a soproni hírdetésben nagyon ügyesen kijavították az időpontot arra, hogy az időpont egyenlőre nincs kijelölve. Ügyes!!!!! Nagyon ügyes!!!! De ezt előre kellett volna, nem a mi bejelentkezésünk nyomán, a szálloda recepciós hölgyének körbetelefonálása után!!!!

Vasfüggöny Túraút Lágogatóközpont, Velem

A trianoni békediktátum 100. éves évfordulójáig (2020. június 4.) kiadvány, film és kiállítás formájában fel kívánjuk dolgozni a Történeti Magyarország területén az utolsó száz évben bekövetkezett határváltozásokat, és ezek helyszíni bejárásának lehetőségeit. Országhatártúra (OHT) címmel mozgalmat indítottunk, aminek keretében elhatároztuk, hogy például a nagysikerű Országos Kéktúra (1938-ban avatták fel), vagy például a második világháborús Árpád-vonal felderítésének mintájára fel kell fedeznünk, a közlekedési lehetőségeket fel kell mérnünk, és ki kell alakítanunk az Országhatártúrát. A feldolgozás 2016-ban megindult a Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken is. Ez évben kívánjuk indítani a nyugati határvonalak feldolgozását. Ezért megörültem, amikor olvastam az interneten, hogy kilendszer is meghírdették a Vasfüggöny túraút Sopron környéki bejárását. Mi családilag kétnapos bejárást dolgoztunk ki, pénteken délelőtt megnézzük Felsőcsatráron a Vasfüggöny működését szemléltető múzeumot, délután pedig tanulmányozzuk a Velemben létrehozott Vasfüggöny látogatóközpontot. Szombati programként pedig végigjárjuk, végigfényképezzük Sopron környékén a Vasfüggöny túrautat.

 

 

 

 

 

A velemi látogatóközpont meglátogatásához és anyagának tanulmányozásához az alábbi cikk adta az ihletet: Vasfüggöny Nemzetközi Túraútvonal-avató Velemben (2010. 05. 02.)

Ha az időjárást és küszöbönálló túrázási és kirándulási szezont nézzük, jobban időzíteni semmiképpen nem lehetett a velemi új túraútvonal átadását, melyhez napfény, egy államtitkár és egy látogatóközpont-avató is dukált. A hosszúra a nyúlt, szürke, hűvös és szeles tél sehol sem öröm, a városban aztán végképp nem. Így aztán örömmel tettünk eleget a meghívásnak, mely Velembe, a Vasfüggöny Nemzetközi Túraútvonal második, 400 kilométeres szakaszának, illetve a hozzátartozó látogatóközpontnak a megnyitására invitált. Valószínűleg nem tévedünk, amikor azt állítjuk, hogy nemcsak mi voltunk azok, akik roppantul élvezték a tavasz talán első komoly támadását, a szemnek oly kellemes velemi táj zöldjét, az alkotóház sugallta nyugalmat és a patakcsörgést mint háttérzajt. Az avatón többek között megjelent és beszéded mondott Rauch Edit államtitkár és Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés alelnöke is. Megtudtuk, hogy repülőről nézve az egykori vasfüggöny helyén még mindig jól látszik a sok ezer kilométeres zöld sáv. Ez látvány adta ötletet ahhoz, hogy az egykori, Európa keleti és nyugati oldalát elválasztó létesítmény használható lenne arra is, hogy összekössön bennünket. Az illetékesek abban bíznak, hogy a túraútvonal nyomán az érintett települések érezhetően népszerűbbek lesznek idegenforgalmilag. Ami az alkotóházban létrehozott látogatóközpontot illeti, nem kell valamiféle grandiózus múzeumban vagy hasonlóban gondolkodni. A meglehetősen szűkös helyen kialakított létesítmény valójában két részből áll. A falakon egyrészt információs táblák, fotók, térképek és hasonlók segítségével idézik fel a vasfüggöny egykori világát, illetve tájékoztatnak a most létesült túraútvonalról. Másrészt itt került elhelyezésre az az érintőképernyős számítógép, melynek segítségével virtuálisan áttekinthetjük az útvonalat, illetve mindazt, ami ide tartozik.

Ragozhatnánk még hosszan a túraútvonal történetét, nevezetes pontjait és az érintett településeket, de egyszerűbb, ha az olvasó átkattint az útvonal hivatalos weboldalára (kulturista.hu/vasfuggony), ahol kisebb szakaszokra lebontott interaktív térkép, bőséges információ áll az érdeklődők számára, segítségével kapásból választhatunk magunknak kirándulási ötleteket az elkövetkezendő hetekre, hónapokra, évekre.
(Forrás: ALON Region-csoport honlapja)
 
2017. június 17-én, pénteken ezt találtuk (kommentár nélkül):

Fertőrákosi Vasfüggöny Múzeum

Nagy várakozással készültünk megtekinteni a Vasfüggöny Múzeumot, mivel a kiváló propagandája sok érdekességet ígért. 2017 június 17-én, szombaton 16.15 órakor becsengettünk a múzeum kapuján. Többszöri csengetés után egy hölgy nyitott ajtót két hatalmas kutya társaságában. Mondta: édesapám nemrégen ment el itthonról, így nem tudom megmutatni a múzeumot. Válaszom: Meg szeretnénk nézni, nem kell nekünk szakmai kíséret. Nem engedhetem be magukat, akárkik lehetnek. Hiába mondtam, hogy Budapestről jöttünk, nem nyílt ki szélesebbre az ajtó, a két kutya keményen nézett ránk. Így nem tudom nektek se bemutatni.

Az országút mentén Az épület: A bejáratnál találtuk:

A Vasfüggöny túraút Fertőrákos határában

Az Európai Parlament 2005-ben döntött arról, hogy a volt keleti blokkot Nyugat-Európától elválasztó vasfüggöny nyomvonalán létesüljön túraút a Balti-tengertől egészen a Fekete tengerig. A 6.800 kilométeres leendő vándorút egyik szakasza Magyarországot érinti az egykori műszaki határzár helyén. Pontosan itt hózódik a magyar-osztrák határ. A leírások szerint a teljes magyar-osztrák határon kiépült a Vasfüggöny túraút. Itt a határkő és a kerítés között kellene húzódnia. De nincs itt!

Fertőrákos határában különleges látnivaló található: egy Mithrasz szentély.


Bejegyezte: Batár Zsolt Botond dátum: 2017 június 21, szerda