Vízköz, ukránul: Сойми [Szojmi]: falu Ukrajnában, Kárpátalján az Ökörmezői járásban.
Fényképek
Tengerszint feletti magasság: 496
Népesség 1068  (2001)
Telefon +380 3146 (helyi szám)
Postai irányítószám 90033
Koordináta: é.sz.  48°34′20″ k. h. 23°27′39, tizedes 
Térkép: T0718 és R21 jelzésű Dolina–Huszt autóút mellett
Műholdas térkép
Fekvése
A Nagyág folyó kiindulási pontjánál, a Ripinye és a Bisztra patak összefolyásánál, Repenye és Ökörmező közt fekvő település

Nevének eredete
Az elsődleges Vízköz helységnév magyar eredetű, a víz ’vízfolyás’ és köz ’közbeeső terület’ főnév összetételével keletkezett. a falu a Nagyág és a Repinka patak összefolyásánál települt. A párhuzamos ruszin Szolyma előzménye a ruszin-ukrán cоймa~cойми ’vizek, folyók összefolyásának helye’. a ruszin név a 18. századra kiszorította a magyar névváltozatot. 1900-ban, az országos helységnévrendezés során újra a Vízköz nevet elevenítették fel
Története

Kenézi telepítésű falu, melyet a lipcsei földesurak, a Bilkei, Lipcsei, Bilkei Gorzó és Urmezei családok telepítettek a 15. században Ripinye és Kelecsény falvakkal együtt.

1457-ben a Bilkei és az Urmezei családok pereskedtek érte, majd a falvakat egyenlő részre osztották fel egymás közt.
1910-ben 547 lakosából 459 román, 87 német volt. Ebből 461 görög katolikus, 86 izraelita volt.
Árpád-vonal egykori erődítményei is, teljesen ép állapotban megtalálhatóak. Ezeket a szovjet csapatok előretörései ellen építették a második vh. végén, de nem vették hasznukat. A vonal bunkerei Vízközben is fellelhetőek.
Látnivalók, túrizmus
Kárpátalja ásvány- és gyógyvizekben gazdag terület, az Ukrajnában fellelhető 36 különböző típusú ásványvíz közül 32 típus megtalálható a nevezett területen. Az első írásos említése az itteni „savanyúvizeknek” 1463-ból származik, a fürdőházak pedig a 17. század során nyíltak meg a vidéken. A Kárpátalján fellelhető ásvány- és gyógyvizek elhelyezkedése szoros összefüggést mutat a földtani adottságokkal. A vidék termálvízkészletének kétharmada Kárpátalja síkvidéki részén található (Beregszász, Mezőkaszony, Gut, Nagyszőlős). Az ásványvízlelőhelyek sokkal nagyobb szórást mutatnak és a jelentősebbek a Gyűrt-Kárpátok vonulatainak mezsgyéjén helyezkednek el, azok mélytörés-rendszeréhez kötődnek. Az ásvány- és gyógyvizek eltérő összetételük révén széleskörűen használhatóak fürdőzésre, ivókúrákra vagy hétköznapi fogyasztásra.
A Soimy ásványvízforrás Vizközön van. Az ásványvíz forrásra épült egy 120 férőhelyes szanatórium.(angol) ivóvíz kúra, rehabilitáció, fizikoterápia, balneoterápia és hidroterápia.
Ukrajnának egyik üdülő paradicsoma is. Több jóminőségű wellness szálló található itt. Kiépített síparadicsommal. (éjszakai kivilágítás nincs)
"Falusi ház" múzeum, Telefon +380 3146 26098,

Ipar
ПП "Плай" Fa feldolgozás gerendaház fűrészüzem